2020-11-13 08:09:20• hírek • Szatmár.ro

Nagy szükség van vérplazmára a koronavírusos betegek kezelésében

Archív felvétel
Archív felvétel

Néhány héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy Szatmár megyében eddig egyetlen koronavírusból kigyógyult személy sem adott még vérplazmát a jelenleg súlyos tüneteket produkáló koronavírusos betegek kezelésének elősegítése érdekében. Mára ez a tendencia megváltozott: egyre többen érkeznek és ajánlják fel vérüket a kritikus állapotban lévők mielőbbi gyógyulásáért.

Doina Crișan, a Szatmár Megyei Vérközpont vezetője szerkesztőségünknek elmondta, amióta változott a törvény, és a koronavírusból kigyógyult személyek nem csak egy negatív PCR-teszt eredményének bemutatásával adhattak vérplazmát, egyre többen jelentkeznek véradónak. Mostmár elegendő egy, a háziorvos által írt, vagy a DSP részéről kiállított igazolás, mely bizonyítja, hogy az adott személy túl van a fertőzésen.

Ez bizonyára köszönhető annak is, hogy senki nem volt hajlandó pluszba fizetni egy PCR-tesztért, hogy vérével jótékonykodhasson, amit valószínűleg a hatóságok is belátták, ezért egyszerűsítették le a folyamatot.

Crișan doktornő szerint mostanáig mintegy 15 ex-koronavírusfertőzött személy jelentkezett önkéntes véradónak, viszont mivel ő maga most szabadságon van, a legfrissebb, naprakész adatokkal nem tudott szolgálni szerkesztőségünk számára.

Elmondta ugyanakkor, hogy nem csak a koronavírusos antitestekkel, úgyszólván "felvértezett" vérre van szükség, hiszen más esetek is adódnak szép számban, amelyek során sokszor van szükség különböző típúsú vér-transzplantációra. Éppen ezért ezúton is kéri a megye egészésges, 18 évnél idősebb polgárait, adjanak vért, hiszen ezáltal életek megmentői lehetnek.

Mint hangsúlyozta: a véradás nem jár veszélyekkel, hiszen steril környezetben, egyszer használatos eszközökkel történik a vér levétele, viszont a véradó egy teljeskörű, ingyenes véranalízisben is részesül, amely saját egészségi állapotának feltérképezése érdekében hasznára válhat. Ugyanakkor minden önkéntes véradó számára jár egy szabad nap, melyet a munkáltató köteles elismerni, valamint 7 darab, 9 lej 75 banis ebédjegy, amit bármely élelmiszerüzletben levásárolhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: